EUROPA CUP Rothenburg 2024

Rothenburg 15/16.6.2024

Vše odstartovalo již 13.6.2024 ( čtvrtek ), kdy jsme se začali sjíždět u Ferryho v Horním Podluží, kousek před Vansdorfem. Vlastně tohle pozvání na zahradní grilovačku jsem na “ surovce “ rozjel já už na Horách, kde tou dobou volal Ferry Mazanému a já oprsklý jak “ lázeňská veverka“ to nadhodil :-). Ferry je vlastně takový náš “ taťka “ , který má na nás takový vliv a my z něj respekt, že jakmile zavelí, jsem v pozoru a nikdo z nás si nedovolí odmlouvat..
Milé překvapení pro nás bylo, když Ferry pronesl, že s námi bude pokračovat na Europa Cup Rothenburg 2024 a Mazanému udělá “ mechoše „.

Pátek : hned po probuzení a doručení čerstvého pečiva k snídani o které se postaral Ferry se naše karavana dala do pohybu. V pylon city už nás čekal “ ulágrovanej “ George a postavil základ naší “ vozové hradby „. Odpoledne dorazili kluci Doubravovi, téměř stejně s Tomášem C. a k večeru můj mech Martin, který dopoledne přicestoval ze Švýcarska do Jindřichova Hradce a nelenil, skočil do Mazdy a “ hurá “ za námi ! Ti kdo už někdy byli v pylon city dobře vědí, jaké časové “ nástrahy “ tuto soutěž provázejí již po léta! Lítat se dá až od 9:00 hod., pak následuje polední pauza od 12:00 – 14:00 hod, takže co vlastně v pátek můžete natrénovat??? Když od 14:00 do 18:00h.jsou tam všichni, kteří chtějí do “ luftu „. Já osobně stačil jen tři starty a kluci ani to ne !!!

Sobota : všichni natěšeni na to vlítnout, ale první start je až po 10:00 hod. a stihne se jen 1. kolo, protože v 11:15 přichází “ chcanunk „, který se protáhne až do 15:00.:-( Nakonec jsme byli rádi, že stačili alespoň tři kola a tudíž plánovaných osm kol je po sobotě NEREÁLNÝCH.

Neděle : opět se začíná až po 10:00 hod., ale to i pořadatel vidí, že bude muset zrušit polední pauzu, aby se to stačilo odlétat, protože ještě ti, kteří postoupí mezi šest nej, tak na ně bude čekat dva semifinálové rozlety a FINÁLE. Během nedělního pokračování soutěže to vypadalo jako na jatkách. Vše začala “ bedničkami “ F3R, která se doslova rozprskla za jedničkou a neuběhlo ani 20 minut a Robbi Metkemajer za dvojkou pylonem rozstřískne své F3D a je vyvržené snad na 100 metrech. Přichází na řadu elektriky ( F3E ) a bohužel i George si dá své “ štronzo “ přímo do trojky a jeho NIKOLAS se sesype na kusy cca 10 metrů pod trojkou !!! To už všichni s velkým zájmem pozorují, jak je na letištní ploše v plné pohotovosti VW Caddy, vybavený dostatečným množstvím igelitových pytlů a trosky jsou do nich ládovány. Škoda, že nikdo nestačil foto, jak si piloti přinášejí do depa v pytlích spoustu nepoužitelných náhradních dílů. Sam přivezl pro Hervého jeho nového PINK PANTERA ( F3D ), ale i ten měl doslova jepičí život, protože Hervé nasadil vražedné tempo a činil se smazat nějakou svou dvoustovku a opět tu máme pylon č. 2 a PINK PANTER je rozmetán na atomy a jak jinak následuje výjezd CADDYHO a pytel je za chvíli plný, tedy až na motor, který se nepovedlo nalézt. Pak už následoval slabý odvar, kdy SAM zavrávoral s F3E a při přistání urazil směrovku, Robbi stihnul ještě pochroumat své náhradní F3D na křídle!

Pojďme ale k českým pilotům, jak vlastně obstáli na mezinárodní scéně: V F3D si zklamáním prošel Hanzi, který zapsal 3 x 200 za technické problémy a byl mimo hru.
Mazaný byl v klidu se svými časy 57, 58 a 59, ale posléze přibyli na jeho kontě 2 x 200 a semifinále bylo i pro něj TABU!!!
Ještě jsem zapomněl na našeho benjamínka George. Andreas Kaiser přišel s prosbou, že potřebuje přihlásit ještě jedno F3D ( nutný počet 12 eroplánů ) a jeho přání mu splnil George, který s NONAME 2, půjčeným od SAMA, skoro po 20 letech zalítal naprosto vyrovnané starty, kde mu 2 x naměřili pěkný čas 61 s.
SAM z mého pohledu se taky trápil, protože nebyl schopen zaletět po 60 s.


V F3E to měl pod palcem nebo spíš ve svých kniplech Tomáš C, kde mu skvěle odvedl roli “ mecha “ George, kluci předvedli jak se lítá za 55 – 56 s a i když v některém startu chytli “ kočku “ byli mezi FAVORITY.
George jako pilot stačil zapsat 2 x 200 ( posekal a crashoval ) a byl mimo hru.
SAM, kterému jsem mechoval já, už vlastně odlétal soutěž s historikem, protože po Horách mu nic jiného doma v hangáru nezbylo.
Luky, náš talentovaný junior, který se pod mou taktovkou zlepšuje závod od závodu, lítá čistě a bez koček se dostal až do 6. kola, kde dal na mou radu, že už nemůže nic ztratit a rozjel pořádný “ VABANK “ aby si vylepšil svůj osobní rekord. Bohužel to nevyšlo, protože jsem ho nechal posekat 2 x 1.pylon v čase 61,5 s ( takže za 200 ).
Já jsem chtěl zůstat hlavně čistý s časy kolem 60 s a mít jistý postup do 6. místa na semifinále. Jenže ve 3. kole jsem si s Martinem přinesli 2x 1.pylon ( 200 ) a strategii jsme museli upravit a vyvarovat se jakýchkoli koček, což se nakonec povedlo . 🙂 Můžu směle potvrdit, že když lítáte na pohodu, tak sám zůstanete v pohodě !


F3D semifinále prošli jak SAM tak Georgíno!
F3E semifinále se bez zaváhání dostal Tomáš C. a já ze 6. místa. Byl jsem opět nezvykle klidný a opatrný a v čase 60,30 s. po prvním semifinále měl až 5. nej čas a v druhém semi jsme v tom měli s Martinem jasno. Použít těžkou vrtuli a zaletět na VABANK !!! Druhé semi jsem vyhrál v čase 57,38 s. , ale opět rozhodli “ setinky „, kde mně na postup do finále chybělo 0,40s.!!!

Finále : z F3D už do finále bohužel nepromluvil nikdo z Čechů. Ovšem v F3E zcela suveréně zvítězil Cíňa s časem 58,12 s. !!!

Jak se dalo předpokládat tak k vyhlášení vítězů došlo až kolem 18h.což v mé 3.leté kariéře takhle dlouho nepamatuju…

foto. Wim Lentjes , Radek Doubrava a Mr.Mojo

1 trackback / pingback

  1. EUROPA CUP Rothenburg 2024 – AMC Blatná, modelářský klub p.s.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*